Українська (київський час)
Телефон (067) 695-98-96, (067) 402-48-09
На головну Написати лист Друк
Згорнути меню

Новини


20 Червня 2014 г.

Відкритий лист

Прем'єр-міністру України
Арсенію Яценюку

Міністру економічного розвитку і торгівлі України

Павлу Шереметі


20 квітня 2014 року набув чинності Закон України «Про здійснення державних закупівель» у новій редакції, яка була названа ефективним механізмом для боротьби з корупцією та забезпечення прозорості й відкритості державних закупівель.  

Сьогодні, 20 червня 2014 року, спливає 2-місячний термін, який було встановлено для Кабміну, аби розробити і подати на розгляд Верховній Раді законопроект про електронні закупівлі. Однак цього не відбулось, і сьогодні в комітетах ВРУ розглядають лише законопроект Омельченко та Горіної, який отримав багато зауважень від Головного науково-експертного управління і по суті не дає відповіді на головне запитання: коли і в якому обсязі державні закупівлі будуть переведені в електронну форму?  

Причому запитання це ставимо навіть не ми – представники електронних торговельних майданчиків – а громадянське суспільство, яке наразі вірить, що новий закон про держзакупівлі здатен якісно змінити ситуацію. Разом із тим, щоденно ми спостерігаємо корупційні скандали – у тому числі, пов’язані із закупівлями для потреб наших збройних сил (http://www.epravda.com.ua/news/2014/06/17/466646/, «Військові заправились на 9 мільйонів у фірми, створеної за 10 днів до тендеру»).  

І сьогодні ми хочемо донести до суспільства ту думку, яку декілька місяців повторюємо представникам влади: новий закон про держзакупівлі в тому вигляді, в якому він існує сьогодні, не запобігає корупції. Наразі він допомагає лише відслідковувати непрозорі тендери та домагатись їх скасування вже після того, як був визначений переможець і оприлюднені результати. Безумовно, це дуже важливо, але недостатньо для того, аби забезпечувати прозорість всього тендерного процесу!  

Про те, що електронні торги / аукціони можуть стати вирішенням проблеми вам кажуть грузинські експерти (http://112.ua/ekonomika/ukraina-ezhednevno-teryaet-11-mln-dollarov-iz-za-otsutstviya-elektronnyh-tenderov-eks-ministr-yusticii-gruzii-70815.html, «Україна щоденно втрачає 11 мільйонів доларів через відсутність електронних тендерів») і навіть ваші колеги – Міністр охорони здоров’я  та Міністр юстиції, які просять запровадити цю систему, щоб навести лад із закупівлями у своїх галузях.  
Саме тому сьогодні ми не можемо зрозуміти і прийняти те, що:  

- до цього часу не ініційовано публічну дискусію щодо того, як Україна може запровадити систему електронних державних закупівель та які галузі повинні перейти на цю систему в обов’язковому порядку;

- до такої дискусії не залучаються громадські організації (наприклад, Асоціація «Біржові та електронні майданчики») і оператори ринку, які декілька років проводять електронні торги в Україні та знають все про поточну ситуацію і потреби українських користувачів;

- продовжуються спроби попередньої влади запровадити електронні закупівлі як необов’язкові для державних органів, обмежені декількома номенклатурами і такі, що існують лише на папері;

- звинувачуються електронні торговельні майданчики у зв’язках із «тендерною мафією» та спробах лобіювати лише власні інтереси.  

Компанія «Фабрікант.юа» офіційно заявляє, що не претендуватиме на те, аби у числі перших стати електронним майданчиком для держзакупівель. Але ми впевнені, що іншого шляху припинити корупцію в цій сфері та забезпечити прозорість просто не існує. Зволікання з прийняттям принципового рішення перекрити можливості для зловживань призводить до щоденних фінансових і репутаційних втрат держави!  

Ми, як і раніше, заявляємо про свою готовність надати консультаційну, експертну та будь-яку іншу допомогу органам державної влади. Впевнені, що нас підтримають й інші оператори ринку. 

Компанія також готова до співпраці із засобами масової інформації, які виявляють цікавість до теми електронних закупівель, і профільними громадськими організаціями.    

З повагою, колектив торгового порталу Fabrikant.ua     

Контакти: 
ТОВ «Фабрікант.юа»
www.fabrikant.ua
+38 (044) 393 95 36 | 37
info@fabrikant.ua  

Контакт для ЗМІ:
Кристина Гуцалова
+38 (067) 249 37 00
k.goutsalova@fabrikant.ua    

<< Повернутися до списку новин