Українська (київський час)
Телефон (067) 695-98-96, (067) 402-48-09
На головну Написати лист Друк
Згорнути меню

Новини


11 Квітня 2014 г.

Спеціалісти Fabrikant.ua проаналізували фактори, які впливають на ефективність та прозорість закупок

Проаналізовано інформацію про всі закупки, організовані на порталі, починаючи з вересня 2012 року.  Основними факторами, які знижують ефективність торгів (тобто відсоток економії від початкової ціни, запропонованої в ході торгів) стали мінімальна кількість учасників та закритість торгових процедур. Не зважаючи на те, що ці данні не стали несподіванкою, варто відзначити, що залучення принаймні 2 потенційних постачальників дозволить значно збільшити відсоток економії на закупці (2,76% проти 5,43%).


 

Що стосується закритих торгів, в які закупівельник запрошує учасників самостійно, то вони у 2 рази менш ефективні у порівнянні з відкритими торговими процедурами.


 

Також відзначимо, що електронні торги стають тим фактором, який запобігає закупкам на договірній основі. Так, кількість учасників торгів, які перемагають у тендерах більше 6 разів, складає лише 10% від загальної кількості.


 

На прозорість та ефективність торгових процедур також впливає практика запрошення у тендер тих постачальників, з якими раніше закупівельник не працював – таких учасників торгів на порталі більш ніж 65%.


 

Таким чином, торговий портал Fabrikant.ua рекомендує закупівельникам, які зацікавлені в ефективній роботі на майданчику, проводити відкриті торги із залученням максимальної кількості учасників. Для цього на порталі є всі можливості: починаючи від автоматичної розсилки за широкою номенклатурною групою та закінчуючи особистим запрошенням співробітниками клієнтського відділу потенційних постачальників за телефоном. Саме така схема роботи дозволила порталу досягти такого середнього показника як 11,3 пропозицій в одній торговій процедурі. Можемо також припустити, що ці рекомендації можуть застосовуватись і до державних закупівель: відкритість торгів і розширення кількості учасників дозволить економити бюджетні гроші та уникати звинувачень в упередженості організатора тендеру.


 

<< Повернутися до списку новин