Українська (київський час)
Телефон (067) 695-98-96, (067) 402-48-09
На головну Написати лист Друк
Згорнути меню

Новини


07 Жовтня 2015 г.

Новини УКРАЇНСЬКОГО АГРАРНОГО ФІНАНСОВОГО ФОРУМУ

 1-2 жовтня 2015 Києві проходив фінансовий форум для аграріїв. У рамках заходу, провідні CFO українського агробізнесу, поділилися досвідом підвищення ефективності систем контролінгу, бюджетування закупівельної діяльності та податкового планування на підприємстві. Серед делегатів форуму були представники DuPont pioneer Ukraine, UkrLandFarming, Pavlenko Legal Group, Кернел, Аграрні Реєстри, Agricom group, Миронівського хлібопродукту та багато інших.

 

З того, що вразило:

·         Виявляється, аграрії України «тримають руку на пульсі» світових трендів не тільки у виробництві сільськогосподарської продукції, а й вже сьогодні активно розгортають потужності з виробництва біогазу, про це говорив Сергій Білойван, фінансовий директор Групи компаній "Сільгосп-продукт". Енергія (біогаз) з поновлюваних ресурсів, як альтернативний вид палива, є зараз одним з найбільш обговорюваних тем в Європі і в усьому світі. Україна, маючи розвинену сільськогосподарську базу, має потужний потенціал з виробництва біогазу, який можна виробляти з широкого спектру органічних субстратів як тварини, так і рослинного походження.

·         В аграрному секторі бізнесу України є теж волонтерський рух! Наприкінці минулого року в Полтавській області ДП "Аграрні реєстри" був запущений пілотний проект по впровадженню аграрних розписок. Аграрні розписки - передовий досвід розвинених аграрних країн світу. Завдяки аграрним розписках Бразилія подолала затяжну кризу в економіці 70-80 рр. Це лягло в основу розвиненого кредитування під заставу майбутнього врожаю. Саме зараз цей підхід демонструє впевнений розвиток і захоплення все нових ринків сільськогосподарської продукції в Сербії та Угорщини. В Україні подібні бразильським стартові умови: непрозорий ринок, високий рівень безвідповідальності і бюрократії, дороге кредитування класичними інструментами. Однак, незважаючи на всі переваги такого інструменту, широкого використання їх в Україні перешкоджають недостатня обізнаність нотаріусів про роботу з аграрними розписками, відсутність у аграрних виробників чіткого розуміння порядку використання цього інструменту, а також дій у разі недобросовісної поведінки агровиробника. Директор компанії «Аграрні реєстри» Сергій Клюца, розповів, що, не дивлячись на всі перешкоди, в рамках пілотного проекту, однієї з компаній Полтавської області, була видана перша в Україні аграрна розписка на 32 т насіння соняшнику, договірна вартість яких склала 192 000 грн .!

·         Порадував також  (хоч і прихований) інтерес аграріїв до виступу Марини Трепової. Доповідь Марини була присвячена основним тенденціям в закупівлях і автоматизації закупівельної діяльності. Напевно, про закупівлі аграрні фінансисти хочуть спілкуватися тет-а-тет, питань під час виступу не задавали, але по закінченні доповіді обступили спікера щільним кільцем)).

  <img src="http://static.fabrikant.ua/files/news/4169287.jpg?title=%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%90%D0%93%D0%A0%D0%9E.jpg&s=6bSQzcATEqVvCNqfYTTxpw,1444217986" alt="" />

   

 В цілому, форум пройшов у дружній атмосфері обговорення спільних для всіх проблем і обміну досвідом. Спасибі ProAgro Information Company за організацію!

<< Повернутися до списку новин